Shrnutí rozhovoru vývojářů s youtuberem Wujkem Bohunem

Koncem minulého týdne se uskutečnil dvouhodinový rozhovor polského youtubera Wujka Bohuna se dvěma vývojáři z SCS Software. Krátce na to se na fóru objevil v angličtině výčet informací z videa, který byl ale podle všeho různě pospojovaný a ne zcela přesný. Proto jsme pro vás ve spolupráci s polskou fanouškovskou stránkou eurotrucksimulator2.info/pl připravili shrnutí těch nejpodstatnějších informací, které jsme se ve videu mohli dozvědět. Text jsme rozdělili mezi jednotlivé tematické celky, o kterých během rozhovoru padla řeč, přičemž některé údaje jsou již známé, ale některé zcela nové a pro přehlednost je všechny uvádíme pohromadě.

Novinka 1

DLC s nadměrně těžkými návěsy

  • Pro ATS i ETS2 bude 8 nákladů.
  • Nejdříve bude vydáno DLC pro ETS2, poté do jednoho měsíce pro ATS.
  • Obě DLC budou prodávána odděleně.
  • Tvorba těchto DLC nebyla jenom o vytvoření nových modelů a definování hmotnosti nákladu. Bylo potřeba upravit fyzikální engine, přidat otočné nápravy pro návěsy a přizpůsobit motory i převodovky tahačů. Rovněž se muselo upravit několik částí v mapě.
  • V případě ETS2 budou do hry přidány také 8×4 podvozky pro některé tahače. Jelikož se tahače vydávají zdarma, vývojáři nyní hledají řešení, kde podvozky nebudou součástí DLC, ale zároveň chtějí zabránit tomu, aby hráči, kteří nevlastní DLC, nepoužívali 8×4 konfiguraci pro malé a lehké návěsy.
  • Návěsy v ATS jsou konstruovány jiným způsobem než v Evropě.
  • Z technických důvodů nebudou nadměrně těžké náklady jezdit v AI dopravě.

Mapy

  • Vývojáři pracují na dalším státě pro ATS (oznámení Nového Mexika již proběhlo).
  • Stejně tak se pracuje na dalším rozšíření mapy pro ETS2.
  • Po zvětšení mapy ATS je měřítko shodné jako v ETS2 (1:20). Se současnými 3 státy je celková rozloha podobná základní mapě ETS2 a čítá kolem 1 000 000 km2. Pokud by se měřítko nezvětšovalo, tvorba dalších map by byla samozřejmě rychlejší.
  • Vývojáři vědí, že je zájem o přepracování základní mapy Evropy. Momentálně ale nemají dostatečnou kapacitu na to, aby vytvořili samostatný tým mapařů tak, aby se zároveň nezpomalil vývoj ostatních mapových projektů.

Design nových funkcí do her

  • Proces tvorby nových funkcí do her (jejich výběr a konečná podoba) je výsledkem rozsáhlé analýzy a několika kompromisů, které zahrnují:
    • žádosti hráčů
    • názory a vize určitých zaměstnanců
    • porovnání výhod a nevýhod
    • porovnání užitečnosti pro hráče oproti nákladům na vývoj
    • porovnání realističnosti a atraktivnosti pro hardcore hráče oproti hratelnosti a jednoduchosti pro začátečníky

Vlastnictví návěsů

  • Vývojáři vyvraceli populární mýtus, že vývoj vlastnictví návěsů je jen o zkopírování několika řádků kódu z předchozích her.
    • poukázali na to, kolik existujících funkcí a herních mechanismů by se muselo pro vlastnictví návěsů změnit
    • diskutovali o několika aspektech herního designu, se kterými by se muselo počítat při tvorbě vlastnictví návěsů, aby bylo atraktivní pro hardcore hráče, ale zároveň také pro nováčky, kteří mohou být překvapeni např. tím, že 40 % času se jezdí bez nákladu
  • Nebyla to však diskuze o tom, proč vlastnictví návěsů nebude. Pouze bylo poukázáno na to, že jde o mnohem komplexnější funkci, u které bude potřeba mnohem více času na vývoj než si většina hráčů myslí.

DirectX a Vulcan

  • Vývojáři neustále pracují na vylepšování technologií pro ATS a ETS2. V plánu je také změna grafických rozhraní z DX9 a OpenGL na modernější DX11 a Vulkan umožňující nové metody optimalizace. Samotná implementace těchto rozhraní však nepřinese znatelné navýšení výkonu, pouze umožní vývojářům do budoucna vylepšit engine a využít celého potenciálu těchto rozhraní.

Nové tahače do hry

  • Jednání o licencích jsou velmi dlouhé a náročné procesy, které vyžadují diskrétnost. Výrobci tahačů by jistě nebyli rádi, pokud by vývojáři sdíleli detaily vyjednávacích procesů. Pro vývojáře je tak nejbezpečnější nesdělovat žádné informace, dokud nebudou všechny dohody podepsané.
  • Několik tahačů je z 99 % vytvořeno.
  • Stále se pracuje na nové Scanii, která bude pravděpodobně ze všech tahačů přidána nejdříve.

Ostatní

  • Kvůli nedostatečně kapacitě současných kanceláří se bude studio později tohoto roku stěhovat.
  • Pokud se vše povede, mají pro nás vývojáři tento rok nachystáno ještě několik dalších překvapení.
Novinka 2

36 comments

  1. Neythi
    Prosim, aby se nevyjadřovala. Píše sami nemysli a možná proto SCS nebere vážné. Usoudil jsem to podle toho, jak je tu kritizuje. Pokud něco takového napsala pro SCS. Jenom si udělal ostudu. SCS udělaly pěknou praci s novém DLC.
    Čekal bych, že už konečně opravý křižovatku (Calais – Duisburg – Brussel a Rotterdam. Pomohlo by to na MP.
    Ptal jsem se admina(MP) na opravu křižovatky na psal mi tohle:
    To je otázka na SCS, ja som skúšal od nášho developera vypýtať dynamickú mapu, ale zatiaľ nič.

    dynamickú mapu – by mohly udělat. MP admin (či někdo od nich) by udělal opravu nutné pro MP.

    PS: pravděpodobně se zde už neobjevim. Dostal jsem se přes odkaz na FB.

  2. Super už se teším ! 🙂 ETS2 hraju od vydáni, no ale jediné co mi vadí je retardér. Když ho zapnu ( páčkou pod volantem) on se aktivuje když sešlápnu plyn pořád brzdí toto jsem ještě nepochopil proč SCS udělalo takovou blbost. Jezdim 13 let kamionem v realitě ten kdo jezdí urcite zná 🙂 no tam když aktivuju retardér tak brzdí ale když šlapnu na plyn tak se deaktivuje pustim plyn zase se aktivuje a tak dal do kola …. Opravdu tuto chybu od scs nechápu …

    1. Ahoj,
      to máš pravdu ale v realite je to mačkáš nohou. Navíc u nákladů v realitě nemůžeš volit intenzitu brzdění.
      U autobusu se používá tento způsob (mají několik tlačítek), což odpovídá i ve hře (různá intenzita brždění.
      Občas to používám ale hlavně jezdím přes motor (převodovka- řádím si sám) a pokud brzdou si přibržduji pouze (to je při pomalém zastavení)
      PS: ještě jsem neviděl žádné pedal na retardér.

          1. Samozřejmě, taky jsem to tam zmínila. Jen hold všichni čtou mezi řádky 😉

            Dříve jsem ráda SCS podporovala, ale už přišlo takových zklamání, že na plno věci jsem názor o dost změnila. Směšný výrok ani ne, jen si je potřeba uvědomit pár věci, a pak to všichni možná pochopí (a brzo mi dáte za pravdu 🙂 ).

            Ještě pro jistotu raději zmíním (pokud to má ovšem smysl), že nechci nic zadarmo – uznávám, že to dá práci. Ale pro příklad – dávat prachy za DLC s rozšířením o jeden stát, který stojí pomalu více jak samotná hra, to ještě asi nikomu nedošlo 😉

            Teď se zase všichni sletí jak supi, protože neumí uznat cizí kritický názor 😀 Kam jsme se to dostali..

            1. Samotný základ hry už má nějaký ten rok a nepamatuji si žádnou hru, která by stála porád stejně. Třeba Mass Effect 1 stojí teď cca 100,- a nová Andromeda stojí 1600,-, dle tvé logiky by buď stará hra musela stát porád 1600,- a nebo nová 100,- …

              Se vůbec divim, že tě to furt baví řešit… většinou se ty ceny pohybují do 10e, což je nějakých 270,- a taková částska jednou za uherák fakt nikoho nezabije. Lidi kolikrát kupujou mnohem větší kraviny…

              A výroky o supech si nech pro sebe, sama tu rozdmýcháváš takové dizkuze díky tvé divné logice….

              1. Martin – já se tady bavím o ETS2, netuším proč sem přidáváš hry, které s tím nemají absolutně nic společného, a o to ani cenově.

                Nic neřeším, pouze vždy vyjádřím svůj názor. To, že to plno zabedněnců nedokáže přijmout a vyjádřit se též nějak smysluplně a alespoň slušně, za to hold já nemůžu (viz. dobrý příklad morrelo, tam už není co vytknout a jeho názor vřele beru).

                Takže podle tebe význam „divná logika“ znamená – mít jiný názor než ostatní. U jednoho člověka se tohle nulové myšlení dá přehlídnout, ale když jich je víc.. To už se člověk začíná bát.

                1. Nevim proc to resis zrovna toto vyvojove studio neprahne po penezich jako jine studia, dat sem tam za cas 300 ale klidne i tech 600 za pekne rozsireni do hry mi neprijde az tako strasny, ETS a ATS nejsou zrovna zrouti penez narozdil napriklad od ruznych onlinovek ktere z tebe vylozene tahaji penize jinak ta hra stoji za h….o takze toto bych vubec neresil, samozrejme ze pro nejakeho zacatecnika to muze bejt financne narocne si poridit samotnou hru a vsechna DLC k tomu ale u teto hry se to kazdopadne vyplati nebot co si zaplatis opravdu dostanes a jeste se muzes tesit z vynikajici podpory a taky z toho ze sem tam vyjde nove rozsireni ktere tu hru opravdu pekne ozivi.

                2. Souhlasím s marin
                  Neythi:
                  Znáš asi trh her? Co je nové je drahé než něco, co tu je dlouho. Koukni se na zpracování ETS 2 základ a porovnejho s DLC Vila La Franc. Které zpracování je lepší?
                  Byl jsem ohromem zpracování Vila La Franc (projížka přes les). Za celou dobu jsem nic takového neviděl. Jediné, co kazí cestu přes les je úsek, kde jsou stromy na silnici.
                  Jestly se ti líbi základ, tak si nekupuj nové DLC.
                  Znám kámoše, co předobědnal hru za 3 000 Kč, jen proto, aby to měl. Pokud je DLC hodně kvalitní, tak by měla tomu i odpovídat cena. To si myslím.

                  PS:Jediné, co mě vadí, je Paris.
                  – Garáž je mimo město.
                  – navigace dost často vede kolem garáže, což se projevilo na začátku nového DLC.
                  – Čekal jsem, že garáž bude v Paris nebo to mohli propojit, aby se nemusel jezdit furt do kola.
                  _ Garáž v Paris je trochu z kopce (šikmina) a může se stát, že truck samovolně vjede na silnic. Mě se to už stalo. Přemístil jsem se a po chvilce se truck začal přesunovat do silnice.
                  – Psaly, že to budou dělat, co nejvíce realistické. Čekál jsem Eifelovku. Dálnice, která vede kolem řeky a přes náměstí. Na řece bych dal jezdit lodě a přes řeku mosty. Taky bych jsem čekal 5-ti řadový kruháč a uprostřed munumet a další věci a našly by si další věci, které by dodaly hře více realistiky jako nové DLC.

                1. „hans_hb“ to je problém některých jedinců.Neváží si práce druhých.Sami neumí nic ale kritizovat jim jde velmi dobře.Chtěli by to hned,nejlépe zadarmo nebo za bůraJá jsem se rozhodl,že na takový jedince nemá cenu vůbec reagovat,jsou to obyčejný trolové a tím nemyslím tu severskou vymyšlenou bytost.Sice i já občas „vyseknu“ kritiku SCS,to každej ale vím,že taková práce není jednoduchá a nenávistný příspěvky některých jedinců jsou už mimo

            2. zasa Neythi vyskakuje, asi má svoje dni alebo čo 😀 (pokus o vtip, síce nemiestný ale možno reálny a veľa by to vysvetľovalo :D)
              Radšej aj 30 eur na poriadnu mapu, ktorá pridá viac ako 10 000 km kvalitných ciest a scenérii ako rychlokvasku so žiadnými detailami. Skús hrať napr. Sims 4, tam EA učtuje za pár kozmetických objektov 9.99 euro. Tu dostaneš mega zmenu a k tomu 8 vyšperkovaných prívesov možno za 4-5 euro.
              Inak k tomu kritickému názoru, ehm ako môžeš očakávať, že keď ty napišeš názor, tak sa hneď odvolaš že nech nepíše nikto ďalší, lebo sú to len hlúpe názory pre teba…nie nie si diktatorka a nebojím sa kritizovať. Nejaká slepica tu nebude určovať čo dakto môže a čo nie.

              1. astronom – Jo, i ráda dám litra za nějakou pěknou mapu (nebo jiné vychytávky), ale aby taky za to stála.

                Ty jsi taky lehce mimo mísu, jak zde pár přítomných. Nekritizuju názor jiných, ale tvorbu SCS vývojářů. Jen banda, která neumí přijmout názor jiných a nedej bože ještě kritizující, to si jdou podřezat žíly z toho.

                Poněkud mě ale zaráží, že pár ledajakých infantilních oskarů, zajdou do takové míry, že uráží ostatní za odlišný komentář, to mi vážně hlava nebere. Ať se každý vyjádří jak chce, ale slušnost je snad základ, tak se vzpamatuj do příště.

                1. Neythi – oni umí uznat názory jiných, ale jen když nejsou hodně stupidní…

                  radmik – Přesně tak, SCS nenutí aby si to hráč kupoval a hra jede i bez těch DLC. Znám hry, které se buď vydaly a vývojáři od ní upustili a nebo nastal případ, že hra vyšla a pokud sis nekoupil DLC tak hra dále nejela, ale toto není příklad SCS a her okolo 🙂 Jako prostě někteří to neumí uznat a nechtějí si to koupit a raději tady budou oxidovat…

                2. No ty si tú slušnosť Neythi zabila vetou: „Teď se zase všichni sletí jak supi, protože neumí uznat cizí kritický názor 😀“ to je také diktatorské, nie demokratické. A preto i odpoveď je rázna a keď budeš takýmto tónom pokračovať, tak i jednaš s tebou budeme podobne.

                3. Došly slova, tak nastupují urážky – hold běžná to věc puběrťáků.

                  Místo klasického debatování a výměny smysluplných názorů, se blb za blbem hromadí a začnou nadávat. Raději se klidit stranou, protože jak se říká – kde blb, tam nebezpečno. 🙂

    1. Souhlasím s Marin.
      ATS mám ale nehraju ho. Možná tak convoy. Je moc nuda na něm. Rozhodně nemám v plánu kupovat, kromě mapy, další DLC do ATS. Vyhodil bych akorát peníze za něco, co vlastně ani nepotřebuji. Mapu si koupím jen kvuli konvojům.
      Til858: Nechápu proč? Tak si kup obě DLC ale já si koupím 1 DLC (pro ETS 2).

      PS: za celou dobu, co vlastnim ATS jsem si žádné DLC nekupoval ale ETS spoustu.

  3. No,je tu spoustu odpovědí na některý věci,který se tu objevovali.Doufám,že to některý poberou.
    Co se týká DLC nákladů,ETS2 nejezdím a tudíž by bylo logický nekupovat k tomu DLC ale to bych si musel dát přes hubu.Koupím pochopitelně obě,mě pár korun nezabije.Odpustím si cigára a basu dvanáctky a je to.
    Jsem zvědavej kolik nám toho tedy SCS podle té poslední věty připraví.
    Jo mimochodem,dobrá práce ohldně článku

    1. Souhlasím s Tebou, jako u minulého článku co se objevovalo…škoda slov a co, tak taky jsem ten co klidně podpoří SCS, jako fakt za tu cenu, kterou dávají za ty DLC je směšná, podle mne to nikoho nesloží a taky neznamená, že to vyjde, tak ihned kupovat, třeba počkat pár měsíců a nepsat ihned, proč to ono není zdarma… Já sice hraji ETS 2 více, ale třeba mne chytne ATS s těmi nadměry, spíš jde o to, aby teď udělali tu aktualizaci, protože mi ATS neustále po chvíli padá, ale co tak, bych nejdříve uvítal předělání (optimalizaci) z DX9 na DX11, jelikož má novější grafika nespolupracuje s DX9 a tudíž mi jede ETS 2 i ATS jen na max. 30 FPS + když přijde něco náročnějšího (města) tak klidně padá i na 10 FPS 😀 :D, což je opravdu směšné.

      1. Já jsem jezdil ETS2 od začátku tak by bylo dosti blbý aspon pro mě to DLC nevzít.Musel bych si nafackovat.Vezmu ho hned a nebudu čekat na slevy.Ale třeba si najdu čas a ETS2 s tím DLC něco sjedu.A jak píšeš,cena těch DLC není tak finančně likvidační aby si to nemohl dovolit každý,právě naopak.Jak už jsem to psal minule když vidím,že někdo napíše něco zdarma,pění ve mě krev.Divím se vůbec SCS,že nový tahače dávají zdarma.Něco je to muselo stát a i kdyby si řekli o jednu značku nějakou tu korunu,dají skoro všichni,a kdo ne at si hraje piškvorky

          1. Ja s tým nemám problém tiež, zaplatiť za niečo, aby to pomohlo k ďalšiemu rozvoju hry.
            Ja som momentálne vzťahovo k ETS2 tak, že si dávam od toho pokoj dokým nevynde do toho nový ťahač, robil som čo som mohol, aby ma to zabavilo, ale nejde to už, nebaví ma stále s tým istým ťahačom jazdiť… Ako bolo napísané, viac-menej to bude asi najskôr iba Scania, takže to bude dlhá prestávka bez ETS2 a nezmení to ani DLC-nadrozmery. Minimálne rok som v takom stave, že som to zapol len kvôli tomu, že som nemal čo hrať…
            ATS vlastním 7 mesiacov a mám v tom najazdené iba 78 hodín a v ETS2-1154 hodín a to najväčšiu časť v základnej mape + DLC Východ, čo k dnešku už ani nechcem vidieť tu mapu v základe… Vo Francúzsku som viac-menej prešiel každú cestu iba raz, takže u mňa to ani DLC- Francúzska nezachránilo… a to som kúpil hneď pri vydaní, takže minimum hrania.
            Neviem, v ETS2 je stále „cítiť“ tu starú mapu… neviem si pomôcť…
            ATS je proste všetko na rovnakej úrovni – kvalitatívne.
            ATS ma nebavilo, ale teraz ma to nejak chytilo a po ukážke z Nového Mexika sa toho neviem dočkať…
            Bolo písane, keď sa nemýlim, že pred vydaním Nového Mexika bude ešte prekvapenie a keď má byť to prekvapenie – nadrozmery, tak to si počkáme ešte nejaký ten mesiac+ …
            Som zvedavý, akú cenu dajú na Nové Mexiko.

      2. Ja celkom chápem, že všetky DLC niesú zadarmo. Stojí to vývojárov nemalé finančné a časové prostriedky. Ten DX 9 je lepší skôr pre hráčov, ktorí si chcú zahrať aj na horších herných strojoch. Ja som to rozbehal okolo 15 FPS na 2GB DDR2 ram, Intel C2D 2,66 a ATI Radeon HD 2400 XT 256 MB. To boli pekné časy 😀

Zveřejnit odpověď