Odpovědi na nejčastější dotazy ohledně Euro Truck Simulator 2 (2012)

Už je to celý rok, kdy jsme se vás na našem fóru ptali, co byste rádi viděli a chtěli vědět o Euro Truck Simulator 2. Otázky jsme zkompletovali a poslali Pavlu Šeborovi, CEO SCS Software. Bohužel, leč jsme se snažili, jak jsme jen mohli, otázek bylo opravdu hodně a Pavel byl vždy natolik zaneprázdněn, že k rozhovoru nikdy nedošlo. Ostatně Euro Truck Simulator 2 měl vyjít už před rokem, a tak se není čemu divit.

Nyní ovšem už nějaký ten pátek spolupracujeme při betatestu ETS 2, a tak jsme se nakonec rozhodli na tyto otázky odpovědět sami. Všechny otázky jsou uvedeny v původním znění, tak jak jsme je referovali vývojářům. Odpověděli jsme na vše, co jsme mohli, několik otázek je také doplněno vlastními screenshoty a na závěr jsme přidali i jedno naše video přímo ze hry.

Ale dost už řečí, pojďme k tomu hlavnímu, otázkám a odpovědím…

Jak to vypadá s patchem pro Trucks & Trailers?

Svého času se hovořilo o vydání patche pro Trucks & Trailers, který by krom oprav obsahoval i nějaké nové mise. Zatím ale nevyšel. Je stále v plánu, nebo bylo jeho vydání zrušeno? Pokud zrušeno, z jakého důvodu?

V tuto chvíli je již patrné, že očekávaný patch 1.01 pro Trucks & Trailers nikdy světlo světa nespatří. Důvod víme, nicméně nebylo nám dovoleno veřejně jej šířit. Ostatně když se nad tím zamyslíte, tak je celkem jasné, proč už nevyjde.

Bude ETS2 možné koupit na Steamu?

Už jste se k tomu sice vyjadřovali, a odpověď byla v podstatě „ne“, ale to už je pár měsíců zpět. Změnilo se od té doby něco?

Pravděpodobně jste si již všimli, že se Euro Truck Simulator 2 uchází o své místo na Steamu pomocí nedávno spuštěné služby Greenlight. V podstatně tak záleží pouze na fanoušcích, jestli se hra na Steam nakonec dostane, v tuto chvíli to ale moc nadějně nevidíme.

Jaká česká a slovenská města budou ve hře a jaký bude jejich rozsah?

Prozatím to vypadá na Prahu, Brno a Bratislavu, přičemž každé město bude tvořit do deseti ulic a samozřejmě typické panorama a část okolí. Odhadli jsme to správně? Přibudou další česká a slovenská města?

Ve hře je přesně 69 měst, přičemž mezi nimi je Praha, Brno a Bratislava. Dále je na mapě třeba mladoboleslavská Škodovka, ale nepočítá se jako samostatné město a spadá tak pod Prahu. Samotná města jsou velká asi jako v GTS či UKTS, možná i větší, a dle našeho názoru jsou tak akorát.
Po vydání se plánuje významné rozšíření mapy ve formě updatů. V souborech hry lze najít záznamy o městech Bialystok, Budapešť, Banská Bystrica, Debrecen, Gdaňsk, Katowice, Košice, Krakov, Lodž, Lublin, Olštýn, Ostrava a také Varšava, takže se rozhodně máme na co těšit.

Budou se podle zemí měnit i SPZ a další detaily?

Víme, že pro každou zemi/stát má být různé dopravní značení, ale co další věci jako jsou SPZ vozidel (okolní doprava), ceny a značení paliva, povolené rychlostí atd.?

Vývojáři se rozhodli implementovat systém, který bude generovat textury poznávacích značek procedurálně za běhu hry, tj. podle země se zvolí patřičné pozadí SPZ, a pomocí generátoru se podle daných pravidel sestaví obsah (text) značky. Zároveň to zaručuje, že každé vozidlo bude mít unikátní značku (resp. pravděpodobnost duplicity je extrémně nízká).
Ceny paliva jsou proměnlivé, ale pochopitelně se nemění měna. Na informačních tabulích u čerpacích stanic jsou navíc pouze dva druhy paliva, a to benzín a nafta.
Povolené rychlosti jsou ale vesměs všude stejné, v obci 50 km/h a mimo obec 90 km/h. Pouze občas narazíte na zpomalení u nějakých stavenišť apod.

ETS2 preview 1 ETS2 preview 2

Jak jste na tom s licencemi?

Pro jaké značky, ať již tahačů nebo čehokoliv jiného, máte zajištěné nebo předběžně domluvené použití licencí. Budou se ceny tahačů alespoň přibližovat cenám reálným (to nepředpokládáme, protože by to mohlo dělat problémy v herních mechanismech, ale co kdyby)? Když pomineme tahače a s nimi související věci, objeví se ve hře např. i reálné spediční/přepravní firmy (DHL, FedEx, …)?

Ve hře jsou nakonec pouze tři licencované tahače, a to MAN, Renault a Scania. Jejich ceny jsou přímo uzpůsobeny hře a slušný tahač stojí kolem 150 000 €.
Žádné jiné objekty ve hře licencované nejsou. Svou dobu se hovořilo i o tom, že budou licencované čerpací stanice společnosti Orlen, nicméně na žádnou jsme ještě ve hře nenarazili.

Plánujete do hry přidat nový Mercedes-Benz Actros (2012)?

Mnoho lidí se ptá a požaduje přidat do hry právě tento tahač. Máte již nějaké plány s jeho implementací, nebo bude přidán např. v nějakém nadcházejícím patchi po vydání?

Jak již bylo řečeno výše, vývojáři nakonec licence pro tahače Mercedes-Benz nezískali, a tak se s novým Actrosem ve hře nejspíš nepotkáme. Dalším potvrzujícím argumentem je fakt, že se ve hře setkáme s osmi tahači, přičemž až na Renault bude mít každá značka jen jednoho svého zástupce. A pokud se bude tento vozový park v budoucnu někdy zvětšovat, téměř určitě pouze o licencované modely.

Bude se na dálnicích platit mýto? Jakou formou se budou vybírat pokuty?

Víme, že se na dálnicích objeví mýtné brány. Budou funkční a bude se tedy vybírat mýto? Pokud uděláme přestupek, jakým způsobem budeme potrestáni. Myslíme tím, jestli to bude jako v ETS (1), kde se pokuta zaplatila na konci dodávky, nebo to bude jako ve starších hrách, kde hráče „zastavila“ náhodně umístěná policejní hlídka, případně při závažnějším přestupku vás pronásledovalo policejní auto (bylo-li poblíž)?

Na mýtné brány narazíte ve všech alpských státech. Po průjezdu daného úseku (většinou dálnice) musíte v těchto branách zaplatit několik euro.
Pokuty jsou řešeny úplně stejně jako v GTS či UKTS. Pokut spácháte nějaký přestupek, ihned se vám daná částka strhne z účtu. Jedinou změnou, a to příjemnou, je, že pokutu za překročení rychlosti můžete dostat pouze v místech, kde jsou umístěny radary.

ETS2 preview 3 ETS2 preview 4

Použijete ve hře chodce?

Dospěli jste už ke konečnému rozhodnutí, jestli budou nebo nebudou ve hře chodci/cyklisté atp., pokud ano, jakým způsobem budou vyřešeny kolize s nimi (napadá nás hlavně případ přechodu pro chodce).

Chodci nakonec ve hře budou, ale výhradně na místech, kde do nich nemůžete vjet, takže většinou za zábradlím, různě v pozadí apod. Tím pádem odpadá implementace kolizního systému. Naopak ve hře nepotkáte pouze obligátní chodce, ale také cyklisty, vozíčkáře, nebo třeba sličnou slečnu s kočárkem.

Jak to prozatím vypadá s rozšířenými návěsy?

Budou ve hře pouze klasické tahače + návěsy, nebo nakonec přibudou i nákladní automobily s pevnou nástavbou s možností připojení přívěsu (ať již klasický nebo tandem)? Budou ve hře zvláštní typy návěsů, například tzv. double a podobně. Budou tahače rozlišeny nejen podle počtu náprav, ale např. i na low-deck a normálně vysoké?

Rozšířené návěsy, bohužel, ve hře nebudou, a to v jakékoliv podobě. Byl by s nimi i problém při parkování a obecně při pohybu po světě, zejména ve městech. Modeři si ale zajisté poradí.
Co se týče tahačů, tak ty budou rozlišeny pouze nápravami. Na výběr jsou chassis 4×2, 6×2 a 6×4.

Jak bude vyřešený spánek?

Bude nutné zastavit na předem daných místech (odpočívadla, hotely), nebo kdekoliv to bude možné? A pokud kdekoliv, bude skutečně nutné zastavit (např. v ALH stačí klidně za jízdy posunout čas)?

Spát budete moci výhradně na předem určených místech. Těchto míst je ale po mapě mnoho, a tak nebude problém vyspat se takřka hned, jakmile to bude potřeba. Jako obvykle si lze si odpočinout v hotelu, na parkovištích, ve svých garážích, na čerpacích stanicích, nově ale také u hraničních přechodů, u mýtných bran, v přístavech (kterých je mimochodem o mnoho více než doposud), nebo třeba u Eurotunelu.
Pokud povinný spánek dodržovat nebudete, po chvíli obrazovka ztmavne a tahač se stane po dobu několika sekund zcela neovladatelným a lehce pak do něčeho vrazíte. Pro ty méně náročné hráče je tu opět možnost spánek vypnout.

ETS2 preview 5 ETS2 preview 6

Objeví se v okolní dopravě i nové typy vozidel?

Máme na mysli například autobusy, jízdní soupravy (osobní automobil + přívěs), …?

Bohužel, krom klasických osobních aut a kamionů se ve hře s jinými typy vozidel nesetkáte, alespoň prozatím.

Bude možné použít ve hře konzoli?

Některé hráče totiž zajímá, jestli bude možné nadále používat známý “cheat money“ případně jiné známé konzolové příkazy.

Ano, konzoli bude možno klasicky používat. Mimo proslulý „cheat money“ je zde i cheat pro okamžité získání daného počtu dovednostních bodů a také cheat pro okamžité dovezení zakázky. Pravděpodobně bude ale nutnost cheaty povolit, protože ve výsledné gold verzi (= finální verze co se posílá do lisoven) budou zakázané.

Bude ve hře implementovaný nějaký systém vizuálního poškození vozidla?

Případně i nějaký systém opotřebení (pneumatiky, motor, převodovka) a poruch?
Bude se tahač postupně za jízdy špinit? S tím souvisí i nutnost zajíždět do myčky, používat ostřikovače atp.

I když se o tom uvažovalo, systém vizuálního poškození (ani znečištění) nakonec ve hře nebude. Pokud do něčeho narazíte, tak vám pouze narostou procenta poškození, které bude nutno opravit. Jediná novinka v tomto ohledu je, že pokud svůj tahač neopravíte, tak začne např. při 40% poškození vynechávat motor a hůře se startuje (až taková novinka to ale také není, bylo to už v 18WoS-ALH).

Plánujete do mapy nějaké náhodné prvky a různá omezení jízdy?

Máme tím na mysli hlavně různé objížďky, uzavírky, výkopy, nehody. Omezeními myslíme hlavě nízké podjezdy/mosty pod které nepůjde vjet s vysokým nákladem, omezení hmotnosti na mostech (to by podle nás dobře oživilo okresky, hráč by si na nich mohl zkrátit cestu, ale musel by dobře volit, jestli danou trasou vůbec může projet).
Jak budou přesně fungovat přejezdy, bude se na nich čekat, až přejede vlak? Budou i opravdu dlouhé vlaky a osobáky? A bude se čekat na každém přejezdu nebo to bude řízené skriptem, který určí, zda zrovna jede vlak nebo ne?

Po mapě se náhodně vyskytují staveniště, opravy silnic a občas nějaké malé objížďky (např. budete muset na dálnici přejet do protějšího pruhu). Žádná jiná omezení jízdy ve hře nejsou, a tak budete moci bez problémů projet po každé silnici, která je na mapě.
A co se týče přejezdů, ty se aktivují náhodně. Typ vlaku je jenom jeden a je poměrně krátký. Jinak fungují stejně, jako ty reálné.

ETS2 preview 7 ETS2 preview 8

Nakolik bude vylepšené počasí?

Plánujete více proměnlivé počasí? Například bychom uvítali mlhy, skutečně husté deště, bouře s prudkým větrem a také změny počasí související s nadmořskou výškou a zeměpisnou polohou (sníh na horách, v severských oblastech, budou-li ve hře).
Plánujete zavedení ročních období (z našeho pohledu vysoce nepravděpodobné a extrémně náročné, ale zeptat se musíme)?

Ve hře se nakonec setkáme jenom se dvěma druhy počasí. Prvním z nich je klasické slunečno a druhým prudký déšť s bouřkou, který je ovšem výtečně proveden a působí velmi realisticky. Se změnami ročních období se ve hře pochopitelně nesetkáte a v Alpách je stejně podnebí jako v Anglii. Naopak celá scéna se bude měnit v závislosti na denní době, takže ráno bude vypadat jako ráno a večer jako večer. O půlnoci je opravdu černočerná tma a oproti předchozímu dílu tak bude bezpodmínečně potřeba mít zapnutá světla, jinak se bez srážky nikam nedostanete.

Bude nutné krom paliva doplňovat nebo měnit i další provozní kapaliny?

Nemyslíme tím jen obligátní věci jako olej, voda, nemrznoucí směsi, ale například i aditiva do paliva (AdBlue).

Zatím to tak nevypadá. Stejně jako v předchozím díle, jedinou kapalinou, kterou bude ve hře potřeba doplňovat, je nafta.

Bude vylepšena podpora volantů?

V předchozích hrách měli někteří hráči větší či menší problémy s podporou volantů (myšleno analogové ovladače), bude toto opraveno? A bude možné používat spojku (jestli se s ní v jízdním modelu vůbec počítá)?

Podpora analogových ovladačů doznala významných změn. Veškeré nastavení ovládání se řeší v úvodním průvodci (samozřejmě jej lze posléze změnit i v klasickém nastavení). Budete zde mít na výběr mezi standardní klávesnicí, myší a pak také analogovým ovladačem. Hra rozpozná, jaký ovladač máte právě připojený a automaticky jej nastaví. Pokud s konfigurací nebudete spokojeni, budete si moci vše do posledního detailu přenastavit. Stejně tak se počítá i s volanty se spojkou a externí řadící pákou. Dokonce zde bude možnost simulovat řadící páku s děleným rozsahem, kterou používají nové tahače Scania.

Tak to je pro tento obsáhlý článek vše. Máte-li jakékoliv další dotazy, neváhejte se s nimi podělit v komentářích pod článkem, rádi vám na ně odpovíme.

SCS logo

5 comments

Zveřejnit odpověď